Sunday, November 8, 2009

Nasi beriani spesial



Bahan-bahannya.

600 gm beras wangi (Bismathi)
20 gm bawang putih (dimayang)
50 gm bawang merah (dimayang)
20 gm halia (dimayang)
5 gm kulit kayu manis
5 gm buah pelaga
5 gm bunga cengkih
5 gm bunga lawang
2 helai daun pandan
½ tin minyak sapi
30 gm lobak merah (dipotong dadu)
30 gm daun sup
20 gm kacang pis
Pewarna kuning (bahan untuk kekuningan)
Garam secukup rasa
Susu cair secukup rasa

Caranya:

1)Cuci beras terlebih dahulu.

2)Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, sehingga garing.

3)Masukkan susu & daun pandan, garam (secukup rasa), serta sedikit air.

4)Setelah nasi masak, masukkan pewarna kuning, lobak merah, daun sup & kacang pis.

Bahan-bahannya.

1 kilo ayam yang telah dipotong
3 sudu rempah kari ayam
5 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
Sedikit halia, gula, kicap & garam

Caranya:

1)Ayam yang telah dipotong dibersihkan & digoreng sederhana masak.

2)Bawang putih & bawang merah serta halia dihiris & ditumis hingga kuning.

3)Masukkan rempah & kicap, garam & gula secukup rasa.

4)Masuk ayam hingga masak.

No comments: